Plasticiteit

Plasticiteit is het suggereren dat een object driedimensionaal is door het toevoegen van schaduwen en highlights. Door bijvoorbeeld een cirkel een donkere kleur te geven aan de randen en een lichtere kleur in het midden, lijkt het geen platte cirkel meer, maar een tastbare bol.  Daarom zal, als je gebruik maakt van de techniek,  je tekeningen realistischer ogen dan wanneer je dit niet doet.

[caption id="attachment_2398" align="alignnone" width="600"]Plasticiteit van een cirkel Plat of plastisch?[/caption]

Hoe maak ik mijn tekening plastisch?

Je kunt je eigen werk ook voorzien van driedimensionaal effect door de volgende stappen te volgen:
  • Bestudeer de lichtval op het object of persoon wat je natekent. Als je zelf iets bedacht hebt wat niet bestaat, probeer dan op Google Afbeeldingen iets te zoeken wat qua stofuitdrukking of vorm overeenkomt met jouw creatie.
  • Bekijk waar in je object de kleuren het donkerst zijn. Voeg de eigen schaduw toe door deze donkere delen te imiteren. Dit kun je doen met een materiaal naar keuze.
  • Onderzoek waar het licht vandaan komt en waar op het door jouw gekozen onderwerp het licht het sterkst valt. Boots dit na door highlights toe te voegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met wit potlood of met witte gouache.

email
Door

email

op 06 Jan 2020

ik zocht het op eh mongool

vader van email
Door

vader van email

op 20 Dec 2021

en toen zag je een foto van je moeder

Reactie plaatsen