Page content

Clair-obscur

Clair-obscur is een techniek die wordt gebruikt in de schilderskunst waarbij de voorgrond extreem licht is en de achtergrond extreem donker met als doel een dramatisch effect te creëren. De manier van lichtgebruik is vergelijkbaar met een schijnwerper in het theater: alleen het onderwerp staat in het licht. Als de naam clair-obscur valt, denken de meeste kunstkenners direct aan Italiaanse renaissanceschilder Caravaggio, wie bekend staat om zijn gebruik van deze sterke licht-donker contrasten.

Een van de schilderen waarin je dit het meeste terugziet is de Flagellazione di Cristo (Kruisiging van Christus), die je hieronder ziet. Zoals je kunt zien staat Christus midden in de schijnwerpers: zijn lichaam is het best belicht, hij is immers het belangrijkste element van het schilderij. De beulen,  minder belangrijk maar nog steeds van grote waarde voor het verhaal wat Caravaggio met dit schilderij probeert te vertellen, zijn op dezelfde wijze belicht, alleen vallen bij hen al meer delen van hun lichaam in het donker (bijvoorbeeld de armen en de buik van de man linksboven). De achtergrond is helemaal donker, zij voegt het minste toe aan het schilderij. Hoe belangrijker een element van het schilderij is, hoe feller het bij de techniek clair-obscur belicht zal worden.

Clair-obscur in 'Flagellazione di Cristo' van Caravaggio

Flagellazione di Cristo door Caravaggio


 

Comment Section

15 reacties op “Clair-obscurDoor gaga op 19 februari 2020

Ja Inderdaad


Door gaa op 19 februari 2020

Huts


Door henke op 29 januari 2021

wat nou huts?
wil je hutspot?


Door Jodieo op 19 februari 2020

Nee echt slechtDoor Gaga Poep op 3 maart 2020

Hou je mond man


Door gaa op 3 maart 2020

Hou zelf je mond man dik hoofd sukkel


Door gagapoep op 11 maart 2020

hou je bek man godverdomme


Door gaa op 11 maart 2020

niet schelden


Door henkie op 13 maart 2020

je moeder verneuken


Door Frederik op 14 april 2020

ziek


Door Mariam op 7 juni 2020

Bedankt! Heel informatief, wel jammer dat er zoveel kinderachtige tieners in de comments zulke vreemde dingen hebben geschreven.


Door Gerritje op 23 januari 2021

Dat is inderdaad erg vervelend, Maar ik heb wel handige info voor mijn schoolproject kunnen vinden op deze site. Bedankt daravoor.


Door popeeje op 22 januari 2021

gaaf

Plaats een reactie


*