Clair-obscur

Clair-obscur is een techniek die wordt gebruikt in de schilderskunst waarbij de voorgrond extreem licht is en de achtergrond extreem donker met als doel een dramatisch effect te creëren. De manier van lichtgebruik is vergelijkbaar met een schijnwerper in het theater: alleen het onderwerp staat in het licht. Als de naam clair-obscur valt, denken de meeste kunstkenners direct aan Italiaanse renaissanceschilder Caravaggio, wie bekend staat om zijn gebruik van deze sterke licht-donker contrasten.

Een van de schilderen waarin je dit het meeste terugziet is de Flagellazione di Cristo (Kruisiging van Christus), die je hieronder ziet. Zoals je kunt zien staat Christus midden in de schijnwerpers: zijn lichaam is het best belicht, hij is immers het belangrijkste element van het schilderij. De beulen,  minder belangrijk maar nog steeds van grote waarde voor het verhaal wat Caravaggio met dit schilderij probeert te vertellen, zijn op dezelfde wijze belicht, alleen vallen bij hen al meer delen van hun lichaam in het donker (bijvoorbeeld de armen en de buik van de man linksboven). De achtergrond is helemaal donker, zij voegt het minste toe aan het schilderij. Hoe belangrijker een element van het schilderij is, hoe feller het bij de techniek clair-obscur belicht zal worden.[caption id="attachment_2263" align="alignleft" width="740"]Clair-obscur in 'Flagellazione di Cristo' van Caravaggio Flagellazione di Cristo door Caravaggio[/caption]
popeeje
Door

popeeje

op 22 Jan 2021

gaaf

Mariam
Door

Mariam

op 07 Jun 2020

Bedankt! Heel informatief, wel jammer dat er zoveel kinderachtige tieners in de comments zulke vreemde dingen hebben geschreven.

Gerritje
Door

Gerritje

op 23 Jan 2021

Dat is inderdaad erg vervelend, Maar ik heb wel handige info voor mijn schoolproject kunnen vinden op deze site. Bedankt daravoor.

Frederik
Door

Frederik

op 14 Apr 2020

ziek

henkie
Door

henkie

op 13 Mar 2020

je moeder verneuken

gagapoep
Door

gagapoep

op 11 Mar 2020

hou je bek man godverdomme

gaa
Door

gaa

op 11 Mar 2020

niet schelden

Gaga Poep
Door

Gaga Poep

op 03 Mar 2020

Hou je mond man

gaa
Door

gaa

op 03 Mar 2020

Hou zelf je mond man dik hoofd sukkel

ga
Door

ga

op 19 Feb 2020

jo wat vet

Jodieo
Door

Jodieo

op 19 Feb 2020

Nee echt slecht

Joren snietsel
Door

Joren snietsel

op 19 Feb 2020

Kan de volgende zonder iets voor zijn pipi

gaga
Door

gaga

op 19 Feb 2020

Ja Inderdaad

gaa
Door

gaa

op 19 Feb 2020

Huts

henke
Door

henke

op 29 Jan 2021

wat nou huts? wil je hutspot?

zita
Door

zita

op 21 Dec 2021

Vandaag had ik normaal les in het academiejaar, beeldvorming. Helaas kon ik niet aanwezig zijn en miste ik de les " Clair-obscur. Door deze site, kreeg ik toch al een idee. ik blijf deze site met interesse volgen.

osama bin laden
Door

osama bin laden

op 29 Nov 2022

mashallahhhhhhh

Reactie plaatsen