Basisvorm

Basisvormen zijn de meest simpele geometrische vormen, zoals een cirkel, ei, driehoek, vierkant, rechthoek, cilinder of kubus. Als je de basisvormen goed beheerst zou je in staat moeten zijn alles te kunnen tekenen. In elk object zijn basisvormen te vinden. Als je naar een object kijkt, moet je al zijn de details vergeten en zoeken naar de grondvormen waaruit het object bestaat.  Alles om ons heen bestaat uit basisvormen. Soms moet je je onderwerp enigszins bestuderen om de basisvormen te verkrijgen.

Toch is het belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van basisvormen, want als je een figuur zoals bijvoorbeeld een hond eerst in basisvormen uittekent, kun je nog aanpassingen maken aan deze simpele vormen om de hond in proportie te krijgen. Als je al meteen bij begint met gedetailleerd tekenen, zul je mogelijk midden in je tekening er achter komen dat het lichaam eigenlijk kleiner had gemoeten. Als je maar ergens begint, heb je geen overzicht van hoe je tekening worden zal als details toe gaat vormen.

Zie hieronder het voorbeeld van een hond. Als je even goed zoekt, vind je al snel de twee cirkels die het hoofd en de snuit vormen. Als je dan verder kijkt, zie je met een beetje creatief denken ook de grondvormen voor de oren, de benen en het gezicht.

Basisvorm voor een hond
ali
Door

ali

op 07 Sep 2022

kunts

ali
Door

ali

op 07 Sep 2022

kunts

Reactie plaatsen