Page content

Atmosferisch perspectief

Atmosferisch perspectief is een schilderij diepte geven door gebruik van blauwe, lichte tinten en vervaagde vormen voor objecten in de achtergrond. Het object lijkt meer een te worden met de lucht, oftewel de atmosfeer. De techniek van het vervagen van objecten in de verte wordt vooral vaak toegepast bij het schilderen van landschappen. Bergen of heuvels die in de verte staan worden dan in een blauwe tint en met grove lijnen geschilderd.

De techniek is terug te vinden tot in de tijd van de Romeinen en Grieken, maar werd voor het eerst beschreven door Leonardo DaVinci in de Renaissance, waarna er veel vaker gebruik van werd gemaakt. Een voorbeeld van hoe atmosferisch perspectief kan helpen een schilderij realistischer en driedimensionaal te maken, zie je hieronder.

MetAtmosferischPerspectief

Schilderij mét atmosferisch perspectief. Zie hoe de bergen in de verte door het gebruik van blauwe, lichte tinten verder weg lijken te liggen.

Schilderij Zonder Atmosferisch Perspectief

Hetzelfde schilderij maar dan zònder atmosferisch perspectief. Merk op hoe plat en onrealistisch het schilderij lijkt te zijn.

 

 

 

 

 

  Comment Section

  1 reactie op “Atmosferisch perspectief


  Door litkid op 23 april 2018

  dit is echt kaulo behulpzaam echt niet skeer tenks

  Plaats een reactie


  *