Teken ondersteboven | Tips & Tricks
11 november 2014 

Teken ondersteboven | Tips & Tricks

Als je je nu afvraagt: ‘Wat is dat nou weer voor rare tip? Is die Griffin zijn verstand nu compléét verloren?’ Wel, het antwoord is nee. Nee, ik ben mijn verstand niet compleet verloren (een beetje maar) ik zie dit echt als een bijzonder goede tip die iedereen zou moeten toepassen bij een poging tot het natuurgetrouw/realistisch tekenen van iets. Lees verder om te weten waarom.

 

Stel, je bent een foto na aan het tekenen van – weet ik veel – Jennifer Lawrence (en nee, niet die foto’s). Je wilt de tekening natuurlijk zo goed mogelijk laten lijken. Jammer genoeg lijkt dat niet echt te lukken. Waarom?

  • Je moet je hoofd een beetje draaien voordat je tekening er echt goed uitziet
  • Je moet de hele tijd half scheel kijken voordat het lijkt te kloppen
  • Je schetst de hele tijd bepaalde stukken opnieuw en het lijkt nog steeds niet te kloppen
  • Je vind het wel een beetje lijken op de foto, maar het was niet hoe je had gepland dat het eruit had moeten zien

Waarschijnlijk kun je je wel in een van deze dingen herkennen. Ontken het maar niet, ik heb zelfs de meesters op de kunstmarkt in Parijs het zien doen! Wat is nu de oplossing? Je moet zowel de foto als je tekening ondersteboven plaatsen. Klinkt stom, of niet? Misschien wel een beetje ja, maar ik heb zeker wel een aantal goede redenen om je dit aan te raden:

  • Omdat je brein dit plaatje niet gewend is, gaat hij dingen zien die je nooit zijn opgevallen. Je brein moet namelijk veel meer zijn best doen het plaatje te verwerken. Die puist op de linkerwang van onze favoriete filmster is misschien wel heel belangrijk om het op haar te laten lijken. En was dat je opgevallen als je je tekening niet had omgedraaid? Ik dacht het niet!
  • ‘He! Van dat oog klopt geen f*ck!’ Ook een mooi voordeel, alle fouten die je eerder hebt gemaakt begin je ook ineens te zien. Krijg je mooi de kans om dat ook de verbeteren met het verbeterde vermogen tot observatie wat je nu hebt!
  • Opeens snap je hoe een bepaalde dingen samen werken. Dan kom je er al snel achter dat een bepaalde compositie wel of niet werkt; het kan natuurlijk zo zijn dat die paparazzi fotograaf die je naar eigen zeggen zo prachtig hebt getekend nu alle aandacht naar zich toe trekt. Dan staat je Jennifer Lawrence daar maar een beetje zonder dat iemand naar haar kijkt. Dan kun je beter de fotograaf weg laten of Jennifer beter uitwerken.
  • En als laatst: het haalt je uit je ‘comfort zone’. Je kunt als artiest wel dingen blijven doen die je gewend bent, maar af en toe is het ook leuk om iets nieuws uit te proberen. Zoals… ondersteboven tekenen. Juist.

Ik raad je aan het gewoon eens te proberen – het liefst vandaag nog, anders doe je het nooit meer (en je weet dat dat waar is)!  Het werkt, geloof me! Het heeft zoveel tekeningen gered van de prullenbak…

Tot zover deze tip/trick. Ik hoop natuurlijk dat je er wat aan hebt gehad. Zo ja, dan zou ik het natuurlijk episch vinden als je het even deelt met je vrienden op Facebook en Twitter met de knoppen hieronder (misschien hebben zij er ook wat aan en wat is het leven zonder te delen?).

Natuurlijk vind ik het ook leuk als je even reageert en verteld hoe deze tip voor jou gewerkt heeft. Ook kan je je tekeningen altijd naar mij opsturen via info@zelflerentekenen.nl . Ook dat zou ik supergaaf vinden, en misschien vind jij je tekening wel terug op de website!

Template not found..
Over de schrijver
H.J. Hesp
Door

H.J. Hesp

op 14 Nov 2014

Zal het zeker eens proberen. Momenteel niet goed in de gelegenheid door bijzondere omstandigheden. Succes gewenst.

Diana
Door

Diana

op 07 Feb 2017

Ik het proberen grappig leuke tip

Kakdjhdh
Door

Kakdjhdh

op 21 Sep 2019

Ik probeerde dit en het werkte

Reactie plaatsen