Euro

Misschien is het een beetje raar dat ik van tekenen naar geld ga. Maar eigenlijk ook weer niet helemaal, want we gaan het hebben over de tekeningen die op onze ‘befaamde’ eurobankbiljetten staan. Want ja, inderdaad, dat zijn dus géén foto’s. En het lijkt me best wel een eer om op de zoveel gebruikte papiertjes te staan, dus ook dat is een goede reden. Nou, laten we maar even beginnen dan?

De Euro: Robert Kalina

De Oostenrijker Robert Kalina heeft het briefje van 5 euro ontworpen. Er was een speciale wedstrijd waarin mensen mee mochten doen om dat te doen. Op elk briefje moest wel een brug worden afgebeeld, want dat ‘zou de verbinding van de landen symboliseren. Maar denk maar niet dat de Oostenrijker tevreden was met ‘alleen’ een briefje van 5 euro. Nee, hij bedacht de biljetten van 10 euro , 20 euro , 50 euro,  100 euro, 200 euro en 500 euro óók nog. Het was aan de andere kant wel logisch dat Robert had gewonnen, want hij had ervaring met het ontwerpen van geld. Hij heeft ook biljetten bedacht voor de  Azerbeidzjaanse manat en de Syrische pond.

De Euro: Andere landen

Nu was het wel wat leuker geweest als kunstenaars uit elk euro land 1 briefje had mogen ontwerpen. Maar de EMI, die de ontwerpen uitkoos en echt liet drukken, was blijkbaar alleen maar onder de indruk van Robert. En ergens hebben ze daar ook wel gelijk in,  want je moet toegeven dat de eurobiljetten niet de lelijkste biljetten ter wereld zijn.

De Euro: Stijl

Ook is op elk bankbiljet een brug uit een bepaalde architectuurstijl getekend.  Het briefje van 5 is van de klassieke stijl, het briefje van 10 is van de Romaanse stijl,  20 heeft een Gotische stijl, 50 heeft eenstijl uit de Renaissance, 100 heeft de stijl Rococo,  het briefje van 200 is een ijzer- en glas architectuur, en het briefje van 500 heeft de moderne architectuur. De helft zegt je waarschijnlijk niets, maar wie maakt dat nou wat uit? 😉

Dus dit was even een artikeltje over wie en wat de bankbiljetten heeft ‘getekend’. Ik had normaal ook wel een hoe er bij gedaan, maar is is helaas maar weinig te vinden 🙁 .  Snik, snik…

Euro

Template not found..
Over de schrijver
Tess
Door

Tess

op 26 Jun 2016

Calling Romney a liar may be redundant, but that's what the CEOs of Chrysler & GM did about his "moving Jeep to China" whopper yesterday while &q#Mt;oitt&u39;s" campaign staff was passing out canned food to participants at a "canned food drive" (wink, wink) for them to then hand to "Mitt" behind a table so that it could then be packed into a rental truck while they try to find someone who wants it. I havn't seen anything that phony since Ann Coulter in a dress.

Reactie plaatsen