Perspectief

Om heel eerlijk te zijn, eigenlijk heb ik een hele lange tijd niet geweten dat zoveel mensen moeite hadden met het tekenen van perspectief. Anders had ik dit bericht al veel eerder geplaatst. Ik wist het nooit omdat ik eerst zo dom was om het niet te vragen en daarnaast heb ik er nooit moeite mee gehad. Maar het is toch wel even een basisdingetje wat je echt even moet weten. In bijna alle professionele tekeningen is perspectief te zien, en in de gene zonder perspectief is dat zo gedaan omdat de tekenaars zich aan een bepaalde stijl houden. Ik ga in dit blogberichtje even uitleggen wat perspectief is en hoe je het kunt gebruiken.

Puntsperspectief

Het eerste soort perspectief wat je moet kennen is puntsperspectief. Je tekent 1 punt op de tekening en daar laat je alle lijnen ‘naar toe’ lopen. Je begint met het tekenen van de horizon; dit is gewoon een horizontale lijn op de tekening.

Daarop teken je één punt: dit noemen we het vluchtpunt.

Vervolgens teken je de vluchtlijnen. Dit zorgt voor het perspectief. We gaan een kamer tekenen, dus zetten we de vluchtlijnen op deze manier neer:

Vervolgens tekenen we er een vierkant in. Dit is het einde van de kamer: een kamer is meestal niet oneindig lang en eindigt dus niet in het vluchtpunt. Zou je nou een weg tekenen, dan volg je de vluchtlijnen wel volledig. Vervolgens teken je de stukken van de vluchtlijnen die je wel gebruikt over met zwart.

Vervolgens teken je er nog een deur in. Je kan natuurlijk veel meer details erin doen, zoals kastjes en een bed. Het enige wat je dan hoeft te doen is extra vluchtlijnen tekenen. Deze verdwijnen natuurlijk ook weer in het verdwijnpunt. Hier laten we het bij een deur. Nu heb je een kamer in perspectief!

Tip: Om de vluchtlijnen te bepalen bij bepaalde voorwerpen, kun je eerst de voorkant tekenen. Vanaf die voorkant teken je de lijnen tot het vluchtpunt.

Tweepuntsperspectief

Natuurlijk is dat niet het enige perspectief. Je hebt behalve puntsperspectief ook nog tweepuntsperspectief. Waarom? Om het nog gedetailleerder te maken natuurlijk. Het tweepuntsperspectief is er omdat je met het puntsperspectief alles alleen maar vanaf de voorkant kan tekenen. En even serieus, wat heb je daar aan? Tenzij je het leuk vind om je hele leven weggetjes en kamers te tekenen, is het de moeite waard om dit perspectief ook te kennen kunnen. (dat is een zin.)

Het eerste wat je weer doet is de horizon tekenen met daarop 2 vluchtpunten: 1 op de linker en 1 op de rechterkant.

Dan teken je de vluchtlijnen weer.

Dan teken je de eerste streepjes van het gebouw. Ook teken je de vluchtlijnen voor de bovenkant van het gebouw.

Dan teken je het gebouw af. Ik heb er nog een vluchtlijn bijgetekend voor de deur, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Nu gum je de vluchtlijnen uit en kleur je alles in. Je gebouw in perspectief is klaar!

Zo zie je maar, het is eigenlijk, als je weet hoe het moet, best simpel. Misschien moet je nu nog een tijdje voor al je tekeningen vluchtlijnen en punten gebruiken, maar op een gegeven moment gaat het perspectief helemaal vanzelf.

Template not found..